Έχετε εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειας ΧΑΠ; 3 βασικές συμβουλές καλής ζωής




Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι μια νόσος που δυσχεραίνει την αναπνοή. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να έχετε μια καλύτερη καθημερινότητα.

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι στην πραγματικότητα ένα σύνολο παθήσεων που περιλαμβάνουν τη χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα.

Η χρόνια βρογχίτιδα (φλεγμονή και στένωση των αεραγωγών) εμποδίζει τους πνεύμονες να αδειάζουν φυσιολογικά όταν εκπνέετε. Χρειάζεται να κάνετε μεγαλύτερη προσπάθεια για να αναπνεύσετε, γεγονός το οποίο μπορεί να σας δημιουργεί την αίσθηση της δύσπνοιας.

Το εμφύσημα (βλάβη στη δομή των πνευμόνων) συμβαίνει στις περιοχές ανταλλαγής αερίων, γνωστές ως πνευμονικές κυψελίδες. Τα τοιχώματα των κυψελίδων γίνονται λιγότερο ελαστικά με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο να αδειάσει ο αέρας από τους πνεύμονες.

Συμπτώματα, όπως η δύσπνοια, ο βήχας και η κόπωση (αίσθηση πραγματικής κούρασης), σταδιακά επιδεινώνονται και μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε καλύτερα.
Οι παρακάτω οδηγίες από το European Lung Foundation είναι σημαντικές.
Έχετε ΧΑΠ; Έτσι θα ζήσετε καλύτερα

Διακόψτε το κάπνισμα
Ποτέ δεν είναι αργά για να το κόψετε! Τα οφέλη αρχίζουν μέσα σε λίγες ημέρες. Από τη στιγμή που κόψετε το κάπνισμα, ο ρυθμός γήρανσης των πνευμόνων σας θα είναι ο ίδιος με αυτόν των μη καπνιστών.

Μην αποφεύγετε εντελώς την άσκηση
Όταν ασκείστε ή όταν εκτελείτε καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να νιώσετε δύσπνοια. Αυτό δεν είναι επικίνδυνο και η δύσπνοια υποχωρεί γρήγορα όταν σταματήσετε την άσκηση. Η δύσπνοια μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και φόβο, αλλά το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αποφύγετε την άσκηση. Εάν το κάνετε, θα χάσετε τη φόρμα σας και τελικά θα αισθανθείτε ακόμα μεγαλύτερη δύσπνοια κατά τη διάρκεια απλών εργασιών. Προσπαθήστε να ασκήστε όσο πιο συχνά μπορείτε ώστε να βελτιώσετε τη συνολική φυσική σας κατάσταση και ευεξία. Ασκηθείτε ανεβαίνοντας τις σκάλες. Σταματήστε όταν χρειαστείτε ξεκούραση και θα νιώσετε τη δύσπνοια να υποχωρεί ταχύτατα.

Μερικές φορές, η αναπνοή με "σουφρωμένα χείλη" μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την αναπνοή σας.

Ένας άλλος εύκολος τρόπος άσκησης είναι να περπατάτε για 20 λεπτά κάθε ημέρα. Συνιστάται να λαμβάνετε ανακουφιστική φαρμακευτική αγωγή πριν από την άσκησή σας. Το φάρμακο αυτό θα βοηθήσει επίσης στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας όταν ασκείστε.

Φροντίστε τη διατροφή σας
Είναι σημαντικό η υγιεινή διατροφή να γίνει μέρος της καθημερινότητάς σας. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά. • Όταν νιώθετε καλά, οι γιατροί προτείνουν να τρώτε 3–4 γεύματα την ημέρα • Εάν δεν νιώθετε καλά, θα πρέπει να τρώτε 5-6 μικρότερα γεύματα από μαλακές τροφές την ημέρα. Τροφές και ροφήματα πλούσια σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, όπως τα μακαρόνια, το κοτόπουλο και το ψάρι, είναι προτιμότερα. Εάν είστε υπέρβαρος θα έχετε ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία στην αναπνοή σας. Ωστόσο, εάν το βάρος σας είναι λιγότερο από αυτό που αναλογεί στο ύψος σας ίσως χρειαστείτε ειδική διατροφή.

Τέλος, δεν υπάρχει πρόβλημα να καταναλώνετε οινοπνευματώδη με γεύματα, εφόσον αυτό γίνεται με μέτρο.


Πηγή: Capital.gr